Καλέστε μας τώρα στο 210 6930 631

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Ασφάλεια πίσω  από …κάθε κλικ!

Με αφορμή την 13η επέτειο Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου είναι απαραίτητο όλοι εμείς γονείς και εκπαιδευτικοί να αναλογιστούμε με περίσκεψη αν έχουμε τη σωστή στάση απέναντι σε αυτή τη δελεαστική πρόκληση της εποχής μας. Είναι αλήθεια ότι ο μαγικός κόσμος των Υπολογιστών και πιο πολύ του Διαδικτύου έχει καταφέρει σήμερα να μαγνητίσει ανθρώπους κάθε ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, εθνικότητας και επαγγέλματος.
Το Internet επηρεάζει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, εργαζόμαστε, μελετάμε, ψυχαγωγούμαστε, πολύ περισσότερο τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα νέα παιδιά. Τα ηλεκτρονικά μέσα αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την καθημερινότητά μας διατηρώντας μια λεπτή είναι αλήθεια γραμμή διαχωρισμού ανάμεσα στην ορθή χρήση και στον εθισμό.Cyberkids

Είναι βέβαιο ότι με τον τεχνολογικό καταιγισμό που δεχόμαστε καθημερινά, οι περισσότεροι να βρίσκονται σε μια σύγχυση για το πώς μπορούν να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και τα παιδιά τους από απειλές που κρύβονται πίσω από κάποια …κλικς.

Πιο κάτω καταγράφουμε μια σειρά από συμβουλές που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους τονίζοντας ότι η γνώση είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος:

  1. Θα πρέπει να ενημερωνόμαστε για τις τεχνολογικές εξελίξεις και να μην διστάζουμε όταν είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε σε ειδικούς.
  2. Οι υπολογιστές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά πίσω από κλειστές πόρτες αλλά σε ανοιχτούς χώρους και με επίβλεψη.
  3. Και για τη χρήση των Υπολογιστών θα πρέπει να ισχύουν κανόνες χρήσης και λειτουργίας. Όπως και για άλλα πράγματα «μέτρον άριστον»!
  4. Αποφεύγουμε να μοιραζόμαστε προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο όπως διευθύνσεις, τηλέφωνα, πιστωτικές κάρτες και φωτογραφίες.
  5. Αποφεύγουμε να συναντιόμαστε με άγνωστα άτομα που συνομιλούμε στο Διαδίκτυο.
  6. Χρησιμοποιούμε ειδικό λογισμικό παροχής γονικού ελέγχου σε Υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από παιδιά.
  7. Φέρνουμε από νωρίς τα παιδιά μας σε επαφή με κατάλληλα εκπαιδευτικά συστήματα και ειδικούς εκπαιδευτικούς της Πληροφορικής ώστε να αποκτήσουν έγκαιρα τη σωστή νοοτροπία αλλά και τις απαραίτητες δεξιότητες χρήσης του συγκεκριμένου εργαλείου.
  8. Για οποιοδήποτε συμβάν που αισθανθούμε άβολα ή απειλή κατά την πλοήγησή στο Διαδίκτυο δεν διστάζουμε να έρθουμε σε επαφή με ειδικό επιστημονικό προσωπικό ή με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας στο τηλ. 11188.

Ο εθισμός που μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση των υπολογιστών και του Ίντερνετ μας αποξενώνει από την πραγματική ζωή και τις αμέτρητες συγκινήσεις που μπορούν να μας προσφέρουν οι εμπειρίες με το περιβάλλον και τους συνανθρώπους μας. Η επαφή με τη φύση, το πραγματικό παιχνίδι, οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι χαρές και οι λύπες του κόσμου μας είναι αισθήσεις που θα πρέπει να διαφυλάξουμε και για τις επόμενες γενιές όσο κι αν το αφιλόξενο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων αλλά και τα τεχνολογικά μέσα μας περιορίζουν.

Τεχνολογικές δραστηριότητες για παιδιά με χρήση Υπολογιστή

Δείτε επίσης:

 

 

 

 

You might be interested in …

Καλέστε μας