Καλέστε μας τώρα στο 210 6930 631

Social Media & Εκπαίδευση

Social Media: πώς να αντιμετωπίσουμε τις βλαπτικές συνέπειες τους;

Μια σειρά από βλαπτικές συνέπειες της υπερ-χρήσης και της εσφαλμένης χρήσης των κοινωνικών δικτύων ανέδειξε έρευνα της Microsoft.socialmedia

Σύμφωνα με την έρευνα τα Social Media μας αποσπούν από την δουλειά έως και 28% της εργάσιμης ημέρας! Επιπλέον, η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι δυνατόν να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα λόγω των προσβολών που ενδέχεται να υποστεί κάποιος ως αποτέλεσμα της σεξουαλικής παρενόχλησης ή ακόμη και του εκφοβισμού. Ακόμα, η απρόσεκτη διάδοση προσωπικών δεδομένων μπορεί να οδηγήσει στην παραβίαση της ιδιωτικότητας, της τιμής και υπόληψης ενός ατόμου, στην ώθηση σε πράξεις βίας, στην ξενοφοβία και τον ρατσισμό, στη διάδοση απολυταρχικών θεωριών, καθώς και σε αυτοκτονίες νέων κυρίως ατόμων. Πολύ σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει και με τις ηλεκτρονικές αγορές με θύματα νεότερα, κυρίως σε ηλικία, άτομα τα οποία πολλές φορές παρασύρονται από ελκυστικά προς αυτά προϊόντα.

Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε την υποβάθμιση των πραγματικών προσωπικών και κοινωνικών σχέσεων και την επιδείνωση των φαινομένων της αποξένωσης και της μοναξιάς. Η αβασάνιστη πολλές φορές αποδοχή αιτημάτων φιλίας με πολύ επιφανειακά κριτήρια (λ.χ μια ωραία φωτογραφία) δίνει την δυνατότητα ανεπιφύλακτης πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες και δεδομένα που είναι διαθέσιμα στον οποιονδήποτε.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ένα στα τέσσερα άτομα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα σχετικό με την κατάχρηση των νέων τεχνολογιών. Τέτοια μπορούν να είναι η χαμηλή απόδοση στην εργασία και η μοναξιά που προαναφέραμε αλλά επίσης και η παχυσαρκία, οι διαταραχές όρασης, ύπνου, συγκέντρωσης κλπ.

Η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση είναι η απάντηση στην άμβλυνση των προβλημάτων κατάχρησης και εθισμού σ’ αυτά τα μοντέρνα μέσα επικοινωνίας τα οποία βέβαια μπορούν να αξιοποιηθούν για το καλό του κοινωνικού συνόλου αλλά και την προώθηση της κοινωνικότητας.
Με την ορθή χρήση του Διαδικτύου και την συνετή αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούμε να πετύχουμε:

» Την πρόληψη μέσω της ενημέρωσης, ιδιαιτέρως νέων ατόμων, σε μια σειρά από θέματα
» Την πρόσβαση σε ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες
» Την επανασύνδεση με παλιούς φίλους, συναδέλφους και συμμαθητές
» Την αρτιότερη επαγγελματική μας οργάνωση και την προώθηση της εργασίας μας
» Την δημιουργία ψηφιακών κοινοτήτων επιστημονικού, φιλανθρωπικού, αθλητικού ή άλλου ειδικού ενδιαφέροντος

Σε κάθε περίπτωση η σωστή και έγκυρη ενημέρωση των εκπαιδευτικών που έρχονται σε επαφή με νέους ανθρώπους θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτυγχάνεται η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη εκπαίδευση, από τις νεαρές κιόλας ηλικίες, στην ορθή και ασφαλή χρήση του Internet και των Social Media.
Πηγή: news.gr/tech (σε ελεύθερη απόδοση)

You might be interested in …

Καλέστε μας