Καλέστε μας τώρα στο 210 6930 631

Η ιστορία του SPSS

Λίγο μάθημα Ιστορίας για το SPSS

Στατιστική ανάλυση SPSS

 

O Norman Nie και o Dale Ben, φοιτητές της πολιτικής επιστήμης, στο Stanford University του San Francisco προσπάθησαν το 1965 να βρουν μια εφαρμογή κατάλληλη για στατιστική ανάλυση ερευνητικών δεδομένων. Δεν τα κατάφεραν όμως και αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα δικό τους πρόγραμμα. Εργάστηκαν με τη γλώσσα προγραμματισμού FORTRAN και έναν IBM 7090 υπολογιστή.

Μέσα σε ένα χρόνο ήταν έτοιμη η πρώτη έκδοση της εφαρμογής που ονομάστηκε Statistical Package for the Social Science. Εντωμεταξύ στην ομάδα είχε προστεθεί και ο Hadlai Hull.
Το 1970 το προγραμμα συνεχίστηκε να αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο του Chicago ενώ ο Norman Nie ίδρυσε εταιρεία για την εξέλιξη και την προώθηση του SPSS.
Mέχρι το 1981 το SPSS έφθασε στην έκδοση 9. Από το 1983 ήταν διαθέσιμη η PC-έκδοση SPSS \ PC + για προσωπικούς υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα MS-DOS.
Για να υποδηλωθεί η χρήση του προγράμματος σε όλους τις τομείς που έχουν σχέση με τη στατιστική ανάλυση δεδομένων, το πρόγραμμα ονομάστηκε Superior Performance Software System (σύστημα λογισμικού μέγιστης παραγωγικότητας).
Με το SPSS για Windows έγινε ένα μεγαλύτερο βήμα προς τα εμπρός. Αυτή η έκδοση του SPSS έχει όλες τις δυνατότητες της έκδοσης για τους μεγαλύτερους υπολογιστές.

Η πρώτη έκδοση SPSS για τα Windows ήταν η SPSS 5. Ακολούθησαν οι εκδόσεις 6.0 και 6.1 για Windows 3.1. Η έκδοση 6.1.3 μπορούσε ήδη να λειτουργήσει στα Windows 95 και NT. Το 1996 δημιουργείται η έκδοση SPSS 7 ως έκδοση 7.0 και έπειτα η έκδοση 7.5.

Η τελευταία έκδοση είναι η 22 και έπεται λαμπρά συνέχεια…

Περισσότερες πληροφορίες:

https://techno.edu.gr/statistiki-analisi-erevnitikon-dedomenon-spss/

Πηγή: Γιώργος Φαχιρίδης (ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ)

You might be interested in …

Καλέστε μας