Η Τζένιφερ στον παράδεισο ή πως ξεκίνησε το Photoshop

Πως ξεκίνησε το Photoshop

πως ξεκίνησε το PhotoshopΠως ξεκίνησε το Photoshop | Το καλοκαίρι του 1987 ο Τζον Νολ (μηχανικός παραγωγής ειδικών οπτικών εφέ της Industrial Light and Magic που ήταν υπεύθυνη για τα οπτικά εφέ της Lucasfilm) και η τότε φίλη του Τζένιφερ έκαναν διακοπές στα νησιά Μπόρα Μπόρα. Ο Τζον αποφάσισε να φωτογραφίσει το κορίτσι στην παραλία ενώ αγνάντευε το νησί To’opua. Η φωτογραφία ονομάστηκε «Η Τζένιφερ στον Παράδεισο» και έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη φωτογραφία που επεξεργάστηκε ποτέ ψηφιακά με την χρήση του Photoshop,  ενώ το κορίτσι της εικόνας ονομάζεται πλέον Τζένιφερ Νολ, είναι μητέρα δύο παιδιών και συνώνυμο της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνων.

πως ξεκίνησε το Photoshop
Μια από τις πρώτες εκδόσεις του Adobe Photoshop: Version 1.0.7 για Macintosh

Την εποχή που ο Τζον και η Τζένιφερ έκαναν τα πρώτα τους βήματα ως ζευγάρι, ο αδελφός του Τζον, Τόμας έκανε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, με θέμα “Επεξεργασία Ψηφιακών Εικόνων”. Το 1987 αγόρασε έναν Apple Macintosh Plus για να τον βοηθήσει, αλλά προς μεγάλη του απογοήτευση, το Mac δεν μπορούσε να απεικονίσει ασπρόμαυρους τόνους στις φωτογραφίες του.  Στην προσπάθειά του να ξεπεράσει αυτή την αδυναμία έγραψε έναν κώδικα που προσομοίωνε την ασπρόμαυρη τονική κλίμακα, τον οποίο εμπλούτισε και με άλλες δυνατότητες επεξεργασίας και τον ονόμασε Display. Το εν λόγω πρόγραμμα, τράβηξε την προσοχή του αδερφού του Τζον, ο οποίος του πρότεινε να το εκμεταλλευτούν εμπορικά και να το μετατρέψουν σε ένα πλήρες πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας.

Ο Τόμας άλλαξε το όνομα του προγράμματος σε ImagePro, PhotoHut και αρκετά άλλα. Κάθε φορά όμως που έβρισκε κάποιο, αυτό ήταν ήδη κατοχυρωμένο. Έτσι κατέληξε στο Photoshop το οποίο και κατοχύρωσε. Την ίδια περίοδο, ο αδερφός του Τζόν ταξίδεψε στη SiliconValley και έκανε μια επίδειξη του προγράμματος στους μηχανικούς της Apple και τον Ράσελ Μπράουν, καλλιτεχνικό διευθυντή της Adobe, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από τις δυνατότητες του προγράμματος, οπότε, η Adobe αποφάσισε να αγοράσει την άδεια τον Σεπτέμβριο του 1988. Το Photoshop 1.0 κυκλοφόρησε το 1990, αποκλειστικά για υπολογιστές Macintosh.

Μόλις κυκλοφόρησε το Photoshop στην αγορά, η φωτογραφία «Η Τζένιφερ στον Παράδεισο» (Jennifer in Paradise) διανεμόταν δωρεάν σε όλους τους χρήστες για να δοκιμάσουν πάνω της τις δυνατότητες του πρωτοποριακού για την εποχή προγράμματος!

Μάθετε περισσότερα για το Adobe Photoshop

Adobe Certified Associate
Διεθνής Πιστοποίηση Photoshop από την Adobe
 
Tagged with: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*